vrijdag 13 mei 2016

Toga’s - fabels en feiten

De meningen verschillen over toga’s. Tegenstanders en niet-geïnformeerde lieden roepen zwaar, warm, duur of prijzig. Op basis hiervan besluit een deel van deze toga-dragers er liever een te huren bijvoorbeeld bij de rechtbank ter plaatse. Als voordeel wordt dan geroepen “je hoeft dat zware ding niet mee te zeulen”.


Oké, je hoeft de toga dan inderdaad niet mee te zeulen, kunt ‘m ook niet kwijtraken of vergeten, laat staan dat je toga gestolen kan worden door een of andere onverlaat. Bovendien: het “grote geld” blijft ‘in the pocket’. In ruil daarvoor moet je wel tijd uittrekken en risico’s lopen. Niet iedere rechtbank is even snel in de verstrekking bij de verhuur en hoe goedkoop is het huren eigenlijk, als je bedenkt dat het uurtarief van een advocaat per minuut wordt doorberekend aan de cliënt. Wordt die blij als bij de overheadkosten de verloren minuten worden doorberekend voor het wachten op een smerige toga met mogelijk vlekken, motgaten en als bonus een vieze smoezelige bef waar het neksmeer van de vorige drager nog te bespeuren is.

Natuurlijk zijn die huurtoga’s niet van hoge kwaliteit. Standaardmaten in standaarduitvoeringen. Zeer waarschijnlijk geen ingebouwd zakje om je autosleutels of gsm in op te bergen.
Je studielening achtervolgt je jarenlang. Maar ja, dat was een noodzakelijke “investering in je carrière’. De toga valt daarbuiten toch? Jij hoeft er niet onberispelijk uitzien toch, ongeacht je uurtarief? Liever zweten in zo’n warm en zwaar geval dan dat je je eigen exemplaar draagt welke op maat is gemaakt, met de juiste ingebouwde gadgets en waarmee je direct je visuele visitekaartje presenteert ‘first impressions’.

Neem een toga die natuurbewust is van cradle-2-cradle stof en levenslang of langer meegaat maar toch zeker 25 jaar (van vaders op zonen/dochters is bijvoorbeeld bij toga’s van hoogleraren niet ongebruikelijk). In vergelijking met een goed kostuum valt de prijs derhalve reuze mee.
De materiaalkeuze is divers. Als het buiten 30 graden of warmer is, heeft iedereen het warm met maar ook zonder toga. Een toga die gemaakt is van super 120’s coolwool is soepel en licht van gewicht.

Zeg nu zelf, een rechtbanktoga die hooguit één maal per jaar wordt gestoomd met een nog viezere bef om je hals met het zweet van duizend zittingen in de stof verweven … Kortom, je eigen bef is het absolute minimum.

Die toga … die verdient zichzelf terug en dan niet alleen in geld ...

Klik hier voor de prijslijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten