vrijdag 15 maart 2013

Toga’s en de Zuid-As, een twijfelachtige combinatie

Onlangs was de Togamaker weer eens  op bezoek aan de Zuid-As. Het ene advocatenkantoor is nog mooier dan het ander. Grote ontvangsthallen waar complete eengezinswoningen in passen. Alles blinkt van marmer en straalt rijkdom uit. Dat zou je niet zeggen als je de toga’s van de verschillende kantoren onder ogen krijgt.

De herkomst van deze toga’s is veelal van twijfelachtige herkomst. Het lijkt alsof er een wedstrijd is geweest in het vergaren van polyester toga’s van zoveel mogelijk verschillende togamakers. De meeste ‘togamakers’ hebben kennelijk geen idee gehad hoe een toga eruit moet zien. Aan de Togamaker wordt regelmatig de opdracht gegeven dit bedroevende arsenaal van de nodige reparaties te voorzien.

Feit is echter dat waar kwaliteit blijvend is, een slechte toga een slechte toga blijft. Een mooie kwaliteitstoga blijft alleen mooi mits deze wordt onderhouden. Bijvoorbeeld het reinigen van de toga is noodzakelijk voor de levensduur. De toga is bovendien het visitekaartje van het kantoor. Een ontbrekend knoopje of een versleten knoopsgat is snel verholpen. Maar als de toga in beginsel al van een bedroevend rimpelwerk is voorzien, valt er geen eer meer aan te behalen.

Waar er zoveel geld wordt gestoken in het aanzien van het kantoor, is het onbegrijpelijk waarom er blijkbaar zoveel wordt bezuinigd op de toga’s. Een advocaat kan net als ieder ander maar één keer een eerste indruk achterlaten. Op het kostuum van een advocaat wordt nooit bezuinigd. Kostuums worden met grote regelmaat aangeschaft en de gemiddelde advocaat is vaste klant aan de PC Hooft. Voor aardig wat minder euro’s dan een gemiddeld PC-kostuum heeft hij of zij een prachtige toga die levenslang mee kan, mits deze correct wordt onderhouden. Daarbij kan deze toga om de paar jaar worden voorzien van een nieuwe Italiaanse zijden voering volgens de laatste modetrends.

De meeste advocaten op de  Zuid-As hebben helemaal geen toga nodig. Als ze dan toch een keer in de rechtszaal moeten verschijnen, lenen ze er een. Desalniettemin is het onbegrijpelijk dat zij bereid zijn zich te vertonen in dergelijke gewaden. Zouden ze wel weten dat het anders kan zonder dat dit een fortuin hoeft te kosten …

Als deze advocaten bij de Togamaker komen, vallen zij bijna om van verbazing over de beperkte ruimte waarin de Togamaker in staat is grote kwaliteit te leveren. Menigeen denkt dat de toga’s uit China komen. Echter, een mooie toga kan niet op afstand gemaakt worden en is handwerk. Door persoonlijke aandacht voor de klant en zijn of haar wensen en interesses is de Togamaker in staat de toga volkomen te personaliseren naar diens wensen. Wensen waarvan die klant op het moment van binnenkomst geen idee had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten