vrijdag 8 maart 2013

Kinderarbeid

De gemeentetoga  wordt voorzien van het embleem van de desbetreffende gemeente. Dit embleem wordt gedigitaliseerd en vervolgens met een digitale borduurmachine geborduurd en later op de toga gevestigd. Eenmaal gedigitaliseerd daalt de prijs van vervaardiging aanzienlijk.  Toch kan het helaas ook anders.

Bij de gemeentes gaat de voorkeur veelal uit naar een traditioneel, rijk handgeborduurde uitvoering. Deze is helaas niet met een borduurmachine te maken. Traditioneel, rijk geborduurd staat hier namelijk synoniem voor ‘kinderarbeid uit Pakistan’. Het wordt weliswaar bij hoog en bij laag tegengesproken dat het om kinderarbeid gaat. Echter, de vakman van de Togamaker draait haar hand niet om voor handwerk. Zij heeft slanke vingers, kan borduren als de beste maar ook haar handen zijn niet gemaakt voor dit borduurwerk. Er wordt geborduurd met spiraal gouddraad. Eén verkeerd steekje en het project is mislukt. Er ontstaat een knikje in het spiraaltje en dat is niet meer weg te werken. Naar onze mening én expertise is het vrijwel onmogelijk dat volwassen handen dit werk aankunnen laat staan tegen een betaalbare prijs. Vroeger werd dit wel gedaan door de nonnen. Zij kregen hier echter alle tijd voor. Niet haast maar perfectie was toen het doel.

In Pakistan zijn er kinderhandjes die dit werk wél en vooral snel kunnen. 





De prijs waartegen is voor de Togamaker niet acceptabel. De Togamaker werkt hier dan ook niet aan mee. Het aanbrengen van emblemen op de gemeentetoga’s is dan ook voor de verantwoordelijkheid van de desbetreffende gemeente zelf.

Bij het aannemen van de bestelling voor gemeentetoga’s verwijst de Togamaker expliciet naar de mogelijkheid om het embleem te laten maken door Nederlandse borduurspecialisten. Dit embleem ziet er weliswaar niet zo rijk versierd uit als dat van die magische Pakistaanse kindervingertjes. Het ethische aspect dient echter een hoger belang. Mocht een gemeente toch staan op het handwerk dan mogen zij zelf hiervoor de verantwoordelijkheid dragen.

Nadeel van het rijk versierde embleem is dat behalve dat het op een onwenselijke manier wordt vervaardigd, de levertijd extreem lang is. Als de toga al maanden gereed hangt, is het nog altijd wachten op het embleem waar een kind voor heeft moeten bloeden. Een gemeente moet er in dat geval in feite voor zorgen de emblemen op voorraad te hebben.

De Togamaker doet hierbij een oproep aan alle Nederlandse gemeenten om het ethische aspect zwaarder te laten wegen en de kinderarbeid de rug toe te keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten