vrijdag 2 november 2012

Hoogleraar Debbie Jaarsma draagt eco-toga tijdens haar oratie


Vandaag, vrijdag 2 november 2012 draagt Debbie Jaarsma tijdens haar oratie een eco-toga van ‘de Togamaker’. Debbie Jaarsma is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Met haar oratie ‘bevlogenheid in medisch onderwijs’ zal zij haar hoogleraarsambt openlijk aanvaarden.

Debbie draagt haar toewijding als aanstaand hoogleraar als geen ander uit. Haar keuze is daarbij gevallen op een eco-toga van ‘de Togamaker’.
Deze toga is gemaakt van de stof ‘Returnity’. Dit is een stof die ‘Cradle to Cradle’  is gecertificeerd. *)

De Togamaker uit Amsterdam heeft de toga gemaakt met het vakmanschap dat zo kenmerkend is voor zijn manier van werken. Ernest de Vries, eigenaar van ‘de Togamaker’, is trots op zijn werk. Hij houdt van zijn vak dat hij conform het protocol uitvoert en waarin hij graag een twist aanbrengt. De buitenkant van een toga volgt eeuwenoude tradities, maar … de binnenkant is een zaak tussen de Togamaker en zijn klant.

Met de voorkeuren van Debbie Jaarsma was het voor ‘de Togamaker’ mogelijk direct creatief aan de slag te gaan. Debbie viel bij haar keuze voor een voering op een koeienprint. Dit omdat diergeneeskunde haar start is geweest en een belangrijke basis vormt in haar ontwikkeling.

Er zijn andere kleine persoonlijke gadgets verwerkt in de voering. Bijvoorbeeld een plekje voor een smartphone, een plek voor sleutels etc. Verder staat er vaak een motto van de eigenaar geborduurd op de rug van de voering, een persoonlijke ruggensteun.
Het motto dat bij Debbie op de rug van de voering is geborduurd: “The more I live, the more I learn. The more I learn, the more I realize, the less I know.”

In academische kringen dragen professoren een lang zwart gewaad tijdens formele cortèges en academische evenementen zoals oraties. De toga is een symbool voor wijsheid. Een mooie traditie die de ruimte geeft om met de tijd mee te gaan. Hiermee kan zelfs een duidelijk statement worden gezet. De eco-toga is een kleine innovatiedaad voor duurzaamheid en klimaatverandering in de wereld.

meer informatie kunt u krijgen van
Ernest de Vries – 06-14206466, de Togamaker, Weteringschans 153, 1017 SE  AMSTERDAM

*)          Informatie over cradle 2 cradle (C2C)
De belangrijkste gedachte achter de C2C filosofie is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het primaire verschil met traditionele recycling is dat er geen kwaliteitsverlies optreedt en dat er geen restproducten zijn. Het product is tot in het oneindige recyclebaar.
Bij toga’s kan dit effect worden bewerkstelligd door gebruik te maken van zogenaamde ‘Returnity stof’, een stof met vele levens en. Deze stof is C2C gecertificeerd en is in milieukundig en maatschappelijk opzicht met uiterste zorg geproduceerd.
De stof van de toga kan steeds opnieuw worden gebruikt op hetzelfde niveau. Namen die voor dit soort toga’s veel worden gebruikt, zijn ‘duurzame toga’ of ‘eco-toga’.
Met gevoel voor de wereld om ons heen en die van morgen is DIT de toga voor de toekomst. Ernest de Vries hoopt er veel te mogen maken. Gail Whiteman, Geert Kops, en Debbie Jaarsma hebben al het voortouw genomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten