woensdag 10 oktober 2012

Pinguïnparade

Bij de opening van een Academisch jaar bij welke universiteit dan ook wordt jaarlijks gegniffeld door medewerkers en studenten als de hoogleraren aantreden in hun toga’s. Ook ikzelf moet wel eens lachen om foto’s van al die ‘pinguïns’ in optocht. Weinig mensen weten echter wat een vakmanschap er in een toga schuilt en dan hebben we het niet over de knappe koppen.

Er zijn maar heel weinig mensen die een mooie toga kunnen maken. Voor een toga kunnen de mooiste stoffen worden gebruikt, bijv. Scabal of Dormeuil. Er is minstens één toga waar op de voering een Bach Canon is geschilderd. Maar ook een toga met als voering de Portugese vlag.

Een toga wordt op maat gemaakt. Het is geen kledingstuk dat je even ophaalt. Ze rollen al helemaal niet van de lopende band van een of andere fabriek af. Er zijn vaste regels en eisen. Iedere universiteit heeft wel haar eigen herkenbare (althans voor de kenner) details. Maar voor de voering is men vrij deze naar eigen inzicht en voorkeur te laten uitvoeren. Dus waarom niet een Bach Canon op de voering laten schilderen als dat jouw favoriete muziek is. En als je een hippe meid bent die ook nog eens hoogleraar is en dus een toga mag laten aanmeten en jouw favoriete kleur is toevallig gifgroen of felroze, waarom dan geen voering in die kleur of iets minder uitgesproken knoopsgaten in een heftige kleur. Niemand die het ziet, alleen de drager/draagster is op de hoogte. Het lijkt wel de lingerie van de outfit.

De ene toga is de ander niet. Er zijn toga’s voor hoogleraren, advocaten, rechters, ambtenaren van de burgerlijke stand en ten slotte nog van het Rijk. Maar ook de religieuze wereld heeft toga’s met weer een geheel afwijkend eisenpakket. Bij het opzetten van het Rwanda en Joegoslavië tribunaal werd bepaald dat zij een eigen toga moesten hebben, in geen enkele zin lijkend op bestaande toga’s. Het werden toga’s met rode zijden banen.

Net als een maatkostuum kost een mooie toga veel geld. Een drama als er dan een aanval van motten plaatsvindt. Een enkele mot kan al een ravage aanrichten. Een oplossing is dan de eco-toga die niet gevoelig is voor motten. Een hoogwaardige polyester stof waar geen mot plezier aan beleeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten