woensdag 17 oktober 2012

Een Amsterdammer tussen dominees

Een beetje zichzelf respecterende organisatie heeft een historisch archief. De inhoud is leuk voor later, bij jubilea en om te zien hoe de organisatie zich ontwikkeld heeft. Zo gaat het ook in de modewereld. Ook in de mode zijn natuurlijk veranderingen gaande. Trends komen en gaan en komen vaak ook weer terug maar net iets anders. Maar een historische collectie is natuurlijk voor de liefhebber en/of kenner vooral interessant.

Zo heeft het Gemeentemuseum Den Haag een prachtige modeafdeling. Japonnen van honderden jaren oud die bij zeldzame gelegenheden door levende modellen worden gedragen en getoond in een heuse modeshow.

De Togamaker in Amsterdam heeft zijn eigen historisch archief. Het archief bestaat niet noodzakelijk of alleen maar uit eigen gemaakte toga’s, maar wel toga’s van weleer. Net als de mode veranderen ook toga’s door de jaren heen. In het historisch archief hangen vooral toga’s van dominees. Deze zijn uitgevoerd in de kenmerkende zware kwaliteit stof, zeer traditioneel gemaakt, met eindeloos veel handwerk.

Maar er is ook een antieke advocaten toga van prachtige kamgaren met originele paardenhaar omweven knoopjes en een losse baan aan de voorkant van dezelfde stof,  die normaal gesproken alleen bij de toga van een rechter (zijden banen) aanwezig is. Op de slijtplekken kleurt de stof rood. Dit in tegenstelling tot de dof greinen stof van vroeger die juist groen verkleurt.

Vorige week is de historische collectie uitgebreid met een Amsterdammer. In de groeiende verzameling oude toga’s is een Amsterdammer altijd welkom. Het betreft een toga van de Universiteit van Amsterdam, eentje uit 1960. Indertijd gemaakt voor de econoom prof.dr. Van den Tempel. Een prachtexemplaar, mooi met trensjes op het fluweel voor zijn Koninklijke onderscheidingen. Zulke toga’s kom je tegenwoordig niet meer tegen.

Hoe kom je aan een dergelijk juweel? Nou gewoon, op Marktplaats. Niet de favoriete handelsplek van de Togamaker. Maar vandaag heeft Marktplaats een paar punten verdiend aan waardering. Nu maar hopen dat deze Amsterdammer zich thuis voelt tussen al die dominees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten