woensdag 31 oktober 2012

Gail Whiteman aan de wieg van de eco-toga




De eerste dragers van eco-toga’s in Nederland, Gail Whiteman en Geert Kops hadden daar hun beweegredenen voor. Hier volgen die van Gail Whiteman.

In academische kringen is het gebruikelijk dat professoren een lang zwart gewaad aantrekken tijdens formele cortèges en academische evenementen zoals oraties. Dit gewaad is een symbool voor wijsheid. Sommige tradities verstarren, terwijl andere tradities met de tijd meegaan. 

Gail Whiteman is een nieuwe professor met een bijzondere interesse in duurzaamheid en klimaatverandering. Vanuit die interesse vroeg zij zich af hoe ze het beste haar ‘preken in praktijk’ kon brengen. Ze besloot te beginnen met haar toga. Zij stelde als volgt: “Een academisch gewaad is gemaakt van stof: en stof heeft impact op de planeet, net als alle producten die wij consumeren. Ik vroeg me af hoe dat op een meer milieuvriendelijke wijze geproduceerd kon worden”. 





Natuurlijk is zij zich er van bewust dat “een eco-toga de wereld niet kan redden – zelfs al is het de eerste eco-toga. Maar deze kleine innovatiedaad kan door gelijkgestemde personen óók gesteld worden en gezien worden als een goede stap in de richting. Zoals Gandhi ooit zei: “Wees zelf verandering die je in de wereld wilt zien”.”

De stof van de eco-toga is C2C (Cradle to Cradle) gecertificeerd en is in milieukundig en maatschappelijk opzicht met uiterste zorg geproduceerd. De stof van de toga kan steeds opnieuw gebruikt worden op hetzelfde niveau, vandaar dat er door DutchSpirit statiegeld wordt geheven op deze toga.
De toga is ontwikkeld dankzij een samenwerkingsverband tussen Gail Whiteman en het duurzame modehuis DutchSpirit. Het is voor het eerst dat een dergelijke toga is ontwikkeld. Met het dragen van deze toga draagt Gail Whiteman een formeel standpunt uit, maar deze toga vormt ook een uniek experiment in eco-mode. Dit experiment wordt mede vormgegeven door de speciale voering van de toga, waar de universele rechten van de mens, dier en planeet op is geprint!

Heeft u belangstelling voor onze unieke duurzame toga's, neemt u dan vrijblijvend contact op met de Togamaker, Ernest de Vries. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten