zaterdag 20 oktober 2012

Kon Kelei

Van kindsoldaat tot advocaat

Zomaar een kindsoldaat die Sudan wist te ontvluchten. Hij kwam in Nederland terecht en volgde hier een opleiding. Hij studeerde rechten en vervolgens volgde hij zijn hart.

Hij richtte een stichting op, genaamd Cuey Machar Secondary School Foundation (CMSF). Eind augustus 2011 was het schoolgebouw klaar. Een school in zijn thuisland. Kon Kelei  zette andere projecten op in het inmiddels vrije Zuid-Sudan.

Omdat hij terugging naar Zuid-Sudan om zich daar in te zetten voor de mensenrechten wilden zijn vrienden en stichtingsgenoten hem iets meegeven. Het moest relevant en Nederlands zijn. Ze dachten aan een advocatentoga. Met die gedachte kwamen ze bij de Togamaker. Ze vroegen of er een tweedehandsje was want geld ging natuurlijk vooral in de projecten zelf.

De Togamaker maakte een nieuwe toga met een bijzondere voering. Onder zijn naam staat de kern van de prachtige tekst van artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens “All human beings are born free and equal in dignity and rights”. Als blijk van steun werd deze gratis meegegeven. Kon Kelei trouwde in juli 2011 met zijn grote liefde die hij had leren kennen in Zuid-Sudan. De toga werd hem op de dag na zijn huwelijk overhandigd door Waldemar Torenstra, ambassadeur van CMSF.

htt;://www.cmsf.nl/documenten/CMSF_Nieuwsbrief_Oktober_2011.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten